Smer pripravuje zákon pre tunelovanie pozemkových spoločenstiev

07.03.2013 Bratislava

Vládny Smer v tichosti pripravuje zákon uľahčujúci tunelovanie pozemkových spoločenstiev. Myslia si to poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Ján Mičovský, Martin Fecko a Helena Mezenská. Tí chceli hrozbu tunelovania pozemkových spoločenstiev odvrátiť pozmeňujúcim návrhom, ktorí však poslanci Smeru na zasadnutí pôdohospodárskeho výboru zmietli zo stola.
Prvou zmenou, ktorú prináša vládny návrh zákona o pozemkových spoločenstvách, je vypustenie predkupného práva členov pozemkového spoločenstva. Doteraz, ak chcel člen pozemkového spoločenstva predať svoj podiel, musel ho najprv ponúknuť ostatným členom.
Vládny návrh zákona však toto predkupné právo ruší. Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Martin Fecko, Ján Mičovský a Helena Mezenská chceli toto predkupné právo vo svojom pozmeňujúcom návrhu zachovať, poslanci Smeru však ich návrh nepodporili. „Vypustením možnosti uplatniť si predkupné právo v prípade prevodu podielu spoločnej nehnuteľnosti medzi členmi spoločenstva jeho predajom sa môže javiť ako účelové a potierajúce zmysel pozemkového spoločenstva ako takého. V praxi tak môže dochádzať k účelovému preskupovaniu podielov a vytváraniu väčšiny, ktorá má s pozemkovým spoločenstvom nekorektné úmysly,“ tvrdí trojica poslancov vo svojom návrhu.
Navyše zrušenie predkupného práva ide ruka v ruke s ďalšou zmenou, ktorú vláda pripravila a tou je zníženie kvóra pri hlasovaní o zmene či zániku spoločenstva z 2/3 všetkých vlastníkov na nadpolovičnú väčšinu vlastníkov. Jednoduchá väčšina vlastníkov získa právo rozhodovať o osude celého spoločenstva. Ani návrh trojice opozičných poslancov na zvýšenie kvóra na dvojtretinovú väčšinu podporu vládnych poslancov nezískal.
Vládny návrh zákona umožňuje previesť podiel v lesnom spoločenstve, ktorý je vo vlastníctve Slovenského pozemkového fondu Slovenskej republiky tretím osobám, to znamená osobám mimo členov spoločenstva. Takýmto spôsobom sa k štátnym podielom môžu dostať tretie osoby, ktoré po získaní nadpolovičného podielu môžu zvrátiť pomer hlasov pri výkone hlasovacích práv. Týmto zákonom sa v skutočnosti vytvárajú podmienky na prevod štátneho majetku vyvoleným osobám. Poslanci OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností v snahe zabrániť tunelovaniu štátneho majetku neúspešne navrhovali, aby sa nadobúdateľom štátneho podielu mohli stať iba ostatní vlastníci podielov spoločného lesného pozemku.
„Keď o 30 rokov zistíme, že pozemkové spoločenstvá už neexistujú, tak si možno spomenieme, že na začiatku stálo prijatie tohto zákona,“ dodal poslanec Martin Fecko.
Prijatie tohto návrhu zákona o pozemkových spoločenstvách umožní niektorým členom spoločenstva jednoduchšie získať nadpolovičnú väčšinu podielov a následne rozhodnúť o zásadných zmenách v spoločenstve, napríklad o jeho vstupe do obchodnej spoločnosti alebo do družstva, prípadne o zrušení spoločenstva. Pripomína to spôsob akým boli tunelované investičné fondy z kupónovej privatizácie, ktorých majetok bol prevedený na iné spoločnosti a ľuďom zostali vo vlastníctve bezcenné akcie.
M. Fecko, J. Mičovský, H. Mezenská
 

Vyberte región